Monday, May 30, 2011

Vijfenzeventig ...

Wie op Google nieuws de termen 'bibliotheek bezuinigingen' intypt slaat de schrik om het hart. In Arnhem komen we goed weg, hulde aan het gemeentebestuur!

De kroon spant momenteel de gemeente Harderwijk die 75% denkt te gaan bezuinigen op het biebbudget. Ja u leest het echt goed. Wanneer dit kloeke voornemen doorgaat volgt een interessant experiment met de werkelijkheid, want hoe denkt men deze doortastende bezuiniging te gaan realiseren? Dat valt best mee, na enig nadenken kwam ik op een paar felrealistische scenario’s.

Op enkele strategisch plekken (bijvoorbeeld voormalige biebvestigingen) hangt een muurkrant, een ouderwetse papieren muurkrant uiteraard. Daarop vindt u teksten zoals hier volgend:

Wordt lid van de bibliotheek! Geef u op als lid bij het gemeentehuis, dienst kunst & cultuur, loket 14. Om te vervolgen met een mededeling als: in het kader van bezuinigingen zijn van gemeentewege openingstijden alsmede opstelling van de collectie gedecentraliseerd.

Voor de romancollectie kunt u terecht bij de familie de Ruiter, Krimpenerwaardplein 34 (3de verdieping, er is een lift) Zij hebben hun woonkamer ter beschikking gesteld. U kunt op werkdagen langs komen van ... tot ... Gelieve geen hond mee te nemen, mevrouw de Ruiter heeft katten.

Reisgids lenen? Vervoegt u zich bij mevrouw Dantuma, Stieltjes straat 6, zij stelde haar leegstaande garage beschikbaar voor onze reisgidsen collectie. U kunt bij haar terecht op woensdagen en donderdagen van ... tot ... uur en in de weekenden in overleg. Oude gebruikte reisgidsen, mits in goede staat, kunt u eveneens bij haar inleveren

Alles over Siervissen en kleine huisdieren bij dierenhandel & hengelsport specialist Voorst, Grote straat 48. Openingstijden gelijk aan winkelbesluit. Wij dienen u ook graag van advies.

Die opsomming is uiteraard veel langer ... Groot letterboeken vindt men voortaan bij huize Avondrood, jeugdboeken bij een basisschool (helaas tijdens vakantie gesloten, maar ja die kinderen zijn dan toch met vakantie) Mijn denkbeeldige muurkrant sluit af met: klachten, wensen, suggesties? wendt u tot uw gemeenteraad.

75% bezuinigen is simpel, gewoon even geen gebouwen en geen medewerkers meer, we schakelen burgers en instellingen in. Een andere oplossing is het aanschaffen van een flinke evenemententent die maandelijks op een andere plek wordt neergezet. Te lenen materialen staan op euro pallets in veilingkistjes. Zo kun je ook nog leuk de campings in de buurt bedienen. Ik heb nog veel meer idee├źn, iets bedenken is echt niet zo moeilijk zoals ook de gemeente Harderwijk al ragfijn aanvoelde. Uiteraard ben ik bereid bibliotheek Harderwijk voor deze gelegenheid gratis te adviseren.

Met licht giftig groetje B.Logger.

No comments: