Monday, March 26, 2012

De coole cowboy

De coole cowboy / auteur: Tjibbe Veldkamp. Voor ‘De coole cowboy’ werkte succesvol schrijver Tjibbe Veldkamp samen met de eigenzinnige illustrator Wouter Tulp. Samen creëerden ze een boek dat opvalt door zowel originaliteit als herkenbaarheid. Voor jonge lezers die al wat prentenboeken hebben bekeken en zelf fantasiespelletjes hebben gespeld, zal het met verhaalconventies doorspekte boek een bijzondere vorm van herkenning opleveren, die tegen het einde een verrassende wending krijgt.

In het prentenboek, dat geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of vier, spelen twee kinderen samen een fantasiespel. Het meisje is een prinses, de jongen een cowboy. Stereotyper kan het haast niet:

“Ik was de coole cowboy. Ik ging schieten. Pieuw! Pieuw!”

“En ik was de jonkvrouw prinses.”

"Er zijn toch geen prinsessen in het wilde Westen?”

“Wel hoor, eentje. Die was op bezoek.”

De paginagrote kleurrijke prenten in prachtige oranjetinten vormen de achtergrond van een verhaal waarin de twee, in hun eigen rol, proberen samen een verhaal te maken. Wie van de twee aan het woord is wordt aangegeven door de slimme oplossing van een cowboyhoed of een prinsessenmuts voor iedere zin. De rest van deze bespreking leest u op het blog van Saskia Kalter.

No comments: