Tuesday, March 6, 2012

Ebooks en Bibliotheken

Citaat: “Na een periode van veel overleg tussen uitgevers en bibliotheken is er nu een akkoord bereikt over het aanbieden van ebooks in de Nederlandse openbare bibliotheken. Uitgevers zullen individueel benaderd worden door NBD Biblion om ebooks in te kopen, die vervolgens geleverd worden aan Stichting Bibliotheek.nl via het nieuwe digitale platform dat uitgevers en boekverkopers gezamenlijk ontwikkelen.”

Dit bericht (en de impact ervan) overviel me een beetje. Maar vervult me ook met hoop. De Nederlandse bibliotheken werken momenteel met een platform, eportal genaamd, dat bij Ebsco draait. Klanten, die lid zijn van de bibliotheek kunnen via hun bibliotheek inloggegevens krijgen voor dit eportal en dan ebooks downloaden en lenen voor 3 weken. Laten we zeggen dat dit systeem nog niet vlekkeloos werkt. Het was indertijd voor de NBD de goedkoopste mogelijkheid om zich toch op deze markt te begeven. Het is echter een buitenlands systeem en de hoeveelheid nederlandstalige titels is dan ook beperkt.

Een beter werkend systeem, klantvriendelijker en met meer Nederlandse titels in het aanbod was altijd een droom. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Ook onze staatssecretaris is hier een voorstander van. Laten we hopen dat we hier dit jaar al mee aan de slag kunnen gaan en de klanten op die manier beter van dienst kunnen zijn. Ik ben er helemaal voor. Lees meer op de site van ereaders.nl

No comments: