Wednesday, March 7, 2012

Oude landkaarten

Biebblogger vond ze altijd al fascinerend. Trouwens niet alleen die oude, landkaarten in het algemeen zijn interessant. Wat dat precies is weet hij niet, het is nog net geen verslaving. 't Zal wel iets psychologisch zijn.

Landkaarten waren altijd al op internet te vinden, maar je moest nogal eens wat moeite doen om ze te vinden. Dat hoeft nu niet meer, want er is OldMaps Online. Ik citeer even een klein stukje uit de Telegraaf waar ik dit las: "Altijd al willen weten hoe Amsterdam er in de zestiende eeuw bij lag? Nu is dat makkelijk op te zoeken dankzij de nieuwe site OldMapsOnline.org. Via deze online collectie zijn meer dan 60.000 historische kaarten te doorzoeken." Zo, nu weet u wat oldmaps online inhoudt. Het gaat voorlopig om 60.000 historische kaarten, de bedoeling is echter om hier andere, grote kaartcollecties aan toe te voegen.

Wanneer u de site opent ziet u bovanaan een tijdbalk, deze loopt van 1000 tot 2010. U schuift hem naar het jaartal, de periode waarin u geinteresseerd bent. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door een wereldkaart, die op dezelfde manier werkt als Google Maps. U selecteert hiermee een land of gebied. In de rechterkolom ziet u dan de kaarten verschijnen die hierop betrekking hebben. Maak uw keuze. Simpeler kunnen we het niet maken.

OldMaps online is een initiatief van de Universiteit van Portsmouth en maakt gebruik van Google maps en linken naar de plekken waar de kaarten te vinden zijn. Ideaal.

No comments: