Wednesday, March 14, 2012

Schaamtemedicijn

Kende u die term?

Ik niet, ving 'm op toen ik suf langs TV zenders zapte: zou dan eindelijk de pil tegen diepe verlegenheid zijn uitgevonden?

Dat zou een wereldwijde doorbraak betekenen waarbij vergeleken de anticonceptie pil onschuldig kinderspel was. Want hoeveel verlegen mensen zijn er wel niet in deze wereld? Niemand weet het, deze probleemgroep zal nooit in beeld komen: ze zijn te verlegen om zich te roeren!

Het zat anders: mensen schamen zich voor bepaalde kwalen, gaan daarvoor niet bij de huisarts langs maar bestellen liever illegale onbetrouwbare medicatie via websites. Viagra en afslankmiddelen staan bovenaan. We hebben het in Nederland over 300.000 mensen die hun gezondheid op deze manier op het spel zetten.

Herinner me de eerste keer dat ik tampons voor toenmalig vriendinnetje kocht (een broer van mij is drogist, helpt dat?) ze was ontroerd: haar vorige vriendje weigerde deze aankoop systematisch. Ik wilde alleen maar het merk etc weten. Daarentegen kocht ik voor de eerste keer condooms met schaamrood op de kaken.

Via Google ontdekte ik dat er in Nederland een vereniging voor verlegen mensen (VVM) bestaat. Wat mooi en ik snap het omdat ik zelf ook verlegen ben, maar niet bescheiden. Een bijzondere combi waar hopelijk ook het voltallige bestuur van de VVM aan lijdt want anders kom je nergens.

B.Logger

No comments: