Saturday, March 10, 2012

Moord in de abdij

Moord in de abdij / auteur: Peter Tremayne. Vrijwel niemand weet dat Ierland veertien eeuwen geleden een - zelfs in onze ogen - zeer moderne en geëmancipeerde samenleving was. Zuster Fidelma van Kildare is nog maar midden in de twintig, maar heeft toch al een hoge post in het Ierse rechtssysteem. Daardoor wordt ze regelmatig gevraagd ingewikkelde kwesties te onderzoeken en conflicten te beslechten.

Dacán, een zeer gerespecteerd geleerde met een hoge positie binnen de Keltische kerk, is vermoord in de afgelegen abdij van Ros Aílíthír in het Ierse koninkrijk Muman. Het naburige koninkrijk Laígin wil dit voorval aangrijpen om van Muman schadevergoeding af te dwingen en de betrekkingen komen op scherp te staan. De stervende koning Cathal van Muman verzoekt Fidelma de moord te onderzoeken en de dreigende oorlog met Laígín te voorkomen.

Met als enige gezelschap de Ierse krijger Cass, en met maar erg weinig tijd, gaat Fidelma op weg naar de verre abdij. Ze ontdekt al snel dat er veel meer achter de moord op Dacán steekt. De sombere, spookachtige abdij blijkt het middelpunt van een sluwe en verrassende intrige!

No comments: