Tuesday, May 22, 2012

Facebook

Mijn moeder vroeg mij onlangs wat toch dat 'feestboek' is waar het in het alsmaar over gaat.

Vrolijke misvatting, dat 1/6 de van de geregistreerde wereldbevolking lid is van 'Facebook' zegt dus niet alles. 5/6de is nog altijd in zalige onwetendheid.

Datzelfde Facebook ging onlangs naar de beurs.

Men koos willens en wetens dit onzekere moment, het is immers crisis. Ondertussen was het een piekmoment voor facebook en het zou een feestje worden. Verwachtingen waren hoog gespannen en stevig opgepoetst met voorspelde stijgingen van de aandeelkoers tot 50%.

Het kersverse aandeel zakte echter kort na de opening in, steeg even later weer en eindigde slechts 1% boven het beginbedrag.

Dergelijke producten blijken telkens vluchtig want wij (consumenten) bewegen ons in wereldwijde kuddes van de ene aanbieder naar de andere. Vandaag allemaal lid van facebook, morgen van connectedworldpuntkom. De verdiencapaciteit (via reclames) valt tegen.

Bovendien is er een groeiend besef onder consumenten dat aan de achterkant van dergelijke bedrijven (de dienstingang) wij klanten zelf het product zijn. Ons internetgedrag wordt verkocht. Terwijl u al dan niet overwoog aandelen te kopen ontwierpen enkele jonge Chinezen, Indi├źrs en Brazilianen gezamenlijk de opvolger van Facebook.

Overigens: ook wij als bibliotheek zitten op facebook

B.Logger.

No comments: