Friday, March 12, 2010

Belofte maakt schuld

Of zoiets. Luidt het gezegde. Op een regenachtige dag, een paar weken geleden, begon Biebblogger met het lezen van Titaantjes. Als ebook, op zijn iPod Touch. Hij beloofde toen verslag te doen van zijn ervaringen.

Op verschillende momenten heeft hij inmiddels stukken van het verhaal gelezen. s’Ochtends een keer toen hij even niets anders te doen had. Het leesbeeld vond hij toen scherp, het las makkelijk. Zaken als pagina’s omslaan en maken van “bladwijzers” waren erg makkelijk. Na een tijdje lezen begonnen zijn ogen wat vermoeid te raken. Was dat omdat het nog redelijk vroeg in de morgen was? Toen maar gestopt met lezen.

De tweede keer was midden op de dag. Het lezen ging weer erg makkelijk. Ook van vermoeide ogen geen last meer. Dat moet dus met het moment van de dag te maken gehad hebben.

Is er verder geen enkel punt van kritiek? Ja, toch wel. Wanneer je “te langzaam” leest, dus te lang doet over een schermpagina, ‘valt het licht weg’. Dat gebeurt natuurlijk alleen bij ereaders met ‘backlighting’. Even het scherm aanraken en je leest weer door. Verder zit er in je hoofd een andere ervaring. Lezen hoort anders te zijn, aan te voelen, te ruiken, enfin u weet wel wat ik bedoel. Toch kom je hier vrij snel overheen. Concluderend kan Biebblogger melden, dat hij het tot zijn eigen verrassing een succes vond.

Zal hij nu in de toekomst veel gaan lezen op deze manier? Waarschijnlijk voorlopig nog niet, hij houdt vast aan het boek. Tenzij het praktischer is. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld woordenboeken en ander informatiemateriaal, dat je slechts gebruikt om even iets in op te zoeken.

No comments: