Tuesday, March 9, 2010

Schrijven is in

Kijk maar eens naar alle blogs, die je tegenwoordig op het web kunt aantreffen. En ook de boekproductie is hoger dan ooit. Echter, bij al dit schrijven is het probleem: hoe je boek uitgegeven te krijgen. Want uitgevers krijgen zoveel manuscripten toegestuurd, dat dat van jou gemakkelijk tussen de wal en het schip zou kunnen vallen. En dus ongepubliceerd blijven. Hoe dat te voorkomen?

TenPages.com is een website waar beginnende auteurs ontdekt kunnen worden. Het werkt heel simpel. Een auteur zet de eerste tien pagina’s van zijn boek online. Lezers kunnen aandelen kopen. Voor €5.- per stuk. Wanneer er 2000 aandelen van het boek verkocht zijn wordt dit automatisch door een gerenommeerde uitgever uitgegeven. Bijvoorbeeld De Arbeiderspers. Lezers delen mee in de eventuele winst van de verkoop van het boek. De auteursrechten blijven wel altijd bij de auteur. Mochten er van een boek binnen vier maanden niet voldoende aandelen verkocht zijn, dan verdwijnt de titel automatisch van de website. Kopers van aandelen krijgen dan hun inleg terug met aftrek van eventuele kosten die TenPages gemaakt heeft.

Een bijzonder sympathiek idee, als je het mij vraagt. Het is werken met de “wisdom of the crowd”. De massa bepaalt in dit geval zelf wat ze wil lezen, waar ze geld voor over heeft. Een fenomeen, dat we de laatste tijd veel meer op internet aantreffen, de gebruiker bepaalt veel meer dan vroeger wat er gebeurt en wat ze wil. Zie ook dit artikeltje bij de Dutch Cowgirls.

No comments: