Wednesday, March 24, 2010

Expositie uit bibliotheek verwijderd

Zo af en toe lees je iets waar je van schrikt. In dit geval betreft het de verwijdering van een tentoonstelling uit de bibliotheek in Haarlem.

Het moet wel heel erg zijn denk je dan, en verschrikkelijk aanstootgevend, om zo'n expositie weer te moeten verwijderen. Nu kent Biebblogger het materiaal niet, alleen datgene wat er over geschreven is in de Telegraaf. Bibliotheken moeten voorzichtig zijn met wat ze binnenhalen, daar van tevoren goed over nadenken. Hier lijkt dat niet gebeurd te zijn. En als je dan achteraf besluit tot verwijdering over te gaan, heb je de poppen aan het dansen.

Zo ook hier. Politieke partijen stellen vragen, kranten, zelfs landelijke, schrijven er over. Kortom, publiciteit die je niet wilt als bibliotheek.

En waar gaat het hier over? Het betreft een fotograaf (Toala Olivares), die de Zilveren Camera gewonnen heeft, niet de eerste de beste dus. De expositie is (te) politiek gekleurd, en dan met name de onderschriften volgens de directie van de bibliotheek.

Mij lijkt, maar nogmaals, dat is van een afstand, de expositie een kijkje op de Palestijnse bevolking te geven, dat je elders nooit krijgt. Mij lijkt een Zilveren Camerawinnaar wel door de beugel te kunnen. Bibliotheken hebben natuurlijk altijd materiaal in hun collectie, dat de een of ander niet welgevallig is. Als we dat allemaal zouden moeten verwijderen, zouden we wel kunnen stoppen.

Nu laad je als bibliotheek de verdenking van censuur op je. En dat is nog erger. Een bibliotheek had wel een bordje bij de expositie kunnen hangen waarin ze stelt niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van die expositie. Jammer. Misschien is Biebblogger wat naief, maar waarom kunnen we niet wat toleranter zijn en iedereen aan het woord laten?
Nagekomen bericht: Palestina-expositie mag terug. Verder geen commentaar.

No comments: