Friday, March 5, 2010

Kenniscafé: De Passies van Bach

Zondag 14 maart komen dirigenten Jos van Veldhoven en Joop Schets van 14.00 tot 16.00 uur met u discussiëren over de koren in de Passies van Bach in het Kenniscafé in Bibliotheek Centrum. Het Kenniscafé is een nieuwe activiteit waarmee de Bibliotheek haar Pluscollecties onder de aandacht wil brengen.

In de opmaat naar Pasen worden overal in Nederland de Passies van J.S. Bach uitgevoerd: de Matthäus Passion maar ook de andere Passionen. Ze klinken niet overal hetzelfde want de ene dirigent kiest voor een uitgeklede koorbezetting, de andere gaat voor een volledige. Laat horen wat u ervan vindt en praat mee in het Kenniscafé.

Citaat uit de Wikipedia: "Zijn vele cantates (lijst) componeerde hij voor de reguliere zondagsdiensten buiten de vastentijd; de Johannes-Passion (BWV 245) en de Matthäus-Passion (BWV 244) waren bedoeld voor speciale diensten op respectievelijk Witte Donderdag en Palmzondag. De Matthäus Passion werd voor het eerst uitgevoerd in 1727. De barokke Passion is een zeer uitgebreide cantate (ook wel oratorium genoemd), met als basistekst het lijdensverhaal van Christus als genoteerd door een van de evangelisten en aangevuld met eigentijdse gedichten en kerkliederen. De barokke passionen worden soms wel vergeleken met de opera, met dit verschil dat er geen sprake is van dramatische enscenering". Over Bach vindt u in de Wikipedia een uitgebreid lemma.

No comments: