Friday, March 26, 2010

Hersenschimmen

Hersenschimmen / auteur: J. Bernlef. Een klassieker al, maar nog niet eerder aan toegekomen. Hoofdpersonen in dit boek zijn Maarten Klein en zijn vrouw Vera. Ze wonen in Amerika, in een klein plaatsje aan de kust.

Maarten is met pensioen. Hij vergeet zo af en toe wel eens wat. Ook praat hij zo af en toe in zichzelf. Al snel blijkt, dat hij ook wel eens onverklaarbare dingen doet, die hij dan later weer vergeten is. Of hij raakt de weg kwijt. Vera weet niet wat er aan de hand is met hem, Maarten zelf ook niet. Hij denkt dat hij in orde is, maar er zijn zo af en toe van die leegtes, het loopt niet meer vloeiend, schokkend.

Angstwekkend indringend, beklemmend beschrijft Bernlef het proces van toenemende dementie en wat dat met iemand doet. Hoe Maarten steeds verder onthecht raakt, in de war raakt, een gevaar voor zichzelf gaat vormen.

Heeft Bernlef bewust dingen in de tijd weggelaten? Zodat het proces zich sneller lijkt te voltrekken? Volgens mij wel. Maar dat is niet erg. In ieder geval laat het verhaal je niet meer los, je moet het uitlezen.

Aan het eind van het boek denkt Maarten, en ik citeer:
"In het leven terug?....maar waar is zoiets gebleven?....is er wel zoiets?....of was gewoon alles inbeelding van het hoofd?....hersenschimmen?"
Een boek dat iedereen gelezen moet hebben, meesterlijk geschreven.

1 comment:

Margriet said...

Ik ben het met je eens! Een prachtig,maar beklemmend boek. Je kunt je hierdoor enigszins een beeld vormen hoe het moet zijn als dit je overkomt!