Wednesday, March 17, 2010

Kruiden, door Judith Maas (Lezing)

Kruiden, door Judith Maas (Lezing, donderdag 25-03-2010). Kruiden groeien in de tuin en staan in potjes op de schappen van de supermarkt. Verder valt er niet veel over te vertellen, toch? Ja, vroeger. Vroeger werden kruiden in de volksgeneeskunde gebruikt en was peper peperduur.

Toch valt er heel wat over kruiden te vertellen. Kruiden zijn onlosmakelijk verweven met het leven van de mens. Ze zijn belangrijk geweest in het ontstaan van tradities, religie, medisch inzicht en in de keuken. De mens heeft op haar beurt grote invloed gehad op de inheemse flora van de noordelijke landen.

Deze lezing gaat over de wederzijdse invloed die kruiden en mensen op elkaar hebben gehad van ijstijd tot heden. Een cultuurhistorisch verhaal dat soms verbaast maar zeker ook herkenbaar is.

Even een citaat van haar website: "In mijn bijna 400m2 volkstuin, gelegen in Arnhem Noord, worden de kruiden, groenten en bloemen terplekke vers geplukt en op allerlei manieren verwerkt. In diverse workshops en cursussen die op de tuin gegeven worden laat ik je zelf ervaren hoe heerlijk het is om met verse kruiden te werken. De tuin ligt omsloten door landgoed Klarenbeek en mede door deze unieke ligging wordt een dagje 'werken in de tuin' een bijzondere belevenis. Molen De Kroon heeft een speciale plek in het hart van de wijk Klarendal. Deze locatie is de sfeervolle vervanging van mijn tuin in de maanden dat de zon het af laat weten. De ruime keuken en het kruidentuintje zorgen ervoor dat de workshops en cursussen ook hier een eigen karakter krijgen. De winkel in de molen verkoopt naast bijvoorbeeld meel ook een assortiment aan kruidenproducten van het kruidenatelier".

Uiteraard vindt u nog veel meer informatie op de site van kruidenatelier Filiamosa. De lezing vindt plaats in de Centrale vestiging van Bibliotheek Arnhem, op de Jeugdafdeling. Tijd: 19.30 - 21.00 uur. Leden betalen €4.50, niet-leden €6.00. U kunt zich hier inschrijven.

No comments: