Wednesday, March 31, 2010

DBNL

De digitale bibliotheek van de Nederlandse literatuur. Nog nooit heeft Biebblogger hier op deze plek aandacht aan geschonken. Vaak vergeet hij de site zelf ook. Tot hij er vandaag bij toeval weer eens over struikelde. Virtueel gezien dan.

De site van DBNL is nog niet zo lang geleden geheel vernieuwd. Zeker een aanleiding om haar nu maar wel eens in het zonnetje te zetten. Dat op de site veel nederlandse teksten volledig te lezen zijn wist Biebblogger wel. Toch verraste de hoeveelheid van titels hem weer. Veel meer bijvoorbeeld dan u aantreft op Gutenberg.org

DBNL heeft een prima en heldere navigatie. Duidelijke rubrieken, met apart aandacht voor "nieuw in de dbnl, hoogtepunten en nieuw gedicht". Verder een uitgebreide zoekoptie voor verschillende onderdelen van de site en een optie waarmee je de hele site doorzoekt. Bent u een beetje kippig? Een klik op "pas lettergrootte aan" past direct de grootte van de tekst aan.

Weg is Biebblogger van de rubriek "literatuurgeschiedenis". Zeer uitgebreid, overzichtelijk en ook duidelijk opgezet. Had hij dat vroeger maar tot zijn beschikking gehad. Dan had hij nu misschien iets meer van de nederlandse literatuur geweten. Hij had het in ieder geval leuk gevonden op die manier.

Hoe het ook zij, deze site zal hij vanaf nu niet gauw meer vergeten.

1 comment:

Ria said...

heel handig voor in ons werk!
ik heb hem nu "gebookmarked" dank dat je het weer onder de aandacht brengt....