Saturday, November 26, 2011

Niet zo ... maar zo ...

Rond deze tijd probeert menigeen zijn of haar dichtader te openen, soms met fatale gevolgen, daarom enige tips:

Een sinterklaasgedicht hoeft niet lang te zijn, dat is een misverstand. Het hoeft niet mooi te zijn (rijmt op fijn) Het zijn voorleesgedichten: korte zinnen hebben de voorkeur (rijmt op 'gezeur')

Concentreer u op één eigenschap van uw slachtoffer, bij voorkeur een goeie: die hebben altijd hun schaduwzijde en die kunt u eens mooi verrassend uitlichten (rijmt op 'vergezichten')

Door u te beperken tot één eigenschap wint uw gedicht aan zeggingskracht (rijmt op 'wie het laatst lacht'). Het verzinnen van een surprise wordt eenvoudiger. (rijmt op ... ??) Nogmaals: het verzinnen van een surprise wordt heel simpel (en ik paars me nu de pimpel) De ontvanger wordt slechts op één eigenschap doorgezaagd, het moet geen afrekening worden van alles wat dit jaar fout liep (kijk daar loopt een scharensliep en hij doet de horlepiep).

Een extreme casus kan dit verduidelijken:

Niet zo:

in deze tijden van recessie
greep jij veel te veel naar het flessie
je maakte verder geen enkele progressie
en dompelt je hele gezin in jouw depressie
je bleef hangen in vage plannen maken
en de maatschappij afkraken


Wellicht is dit in uw beleving de keiharde waarheid en wilde u dit betrokkene allang zeggen: doe dat nooit met Sinterklaas. Het is pakjesavond, geen bijltjesdag! Wees daarentegen lichtvoetig, subtiel maar toch trefzeker ...

Dus zo:

Jij bent tegen deze consumptiemaatschappij
Dus krijg je lekker helemaal niets van mij

groeten van Pint en Siet


Als surprise een lege doos met dubbele bodem en daarin het cadeau (de sint vindt dit maar zo zo) Gedicht en surprise versterken elkaar (hé wat staan je benen raar). Er staat in grote lijnen hetzelfde maar het meeste bevindt zich nu tussen de regels (wat zijn ze zwaar die tegels). De zeurtoon is verdwenen (toch heb je vreemde tenen)

Tot slot vraagt u zich wellicht af wat die rijmwoorden doen na vrijwel iedere zin (dit is nog maar het begin, lekker zwemmen in het Zwin) Op die wijze open ik uw dichtader (ja dat had je mooi gedacht vader!). Dichten gaat vooral om durven associëren (ook bovenhands serveren kun je leren)

Na lezing van dit stuk moet u eigenlijk meteen beginnen ... dat de beste moge winnen, zocht vergeefs een horizon met wilde kimmen, ik mag best een beetje dimmen, kunt u nog wat verzinnen?

B.Logger

No comments: