Thursday, October 6, 2011

Bert Jansch en Steve Jobs

Ik wilde vandaag een boek bespreken op deze plek, maar werd ingehaald door de berichten van het overlijden van zowel Steve Jobs als Bert Jansch. Dat het niet goed ging met Jobs was bekend, de dood van Jansch kwam voor mij echter als een totale verrassing. Wat zijn nu de overeenkomsten tussen deze twee (behalve dat ze allebei er niet meer zijn)?

Als u het Biebblogger vraagt (en dat doet u niet, hij geeft zijn mening ongevraagd) zijn het beide mensen, die onwrikbaar stonden voor hun ideeën. Niet bereid tot compromissen. Steve Jobs wist precies waaraan zijn producten moesten voldoen, qua design, qua gebruiksvriendelijkheid, die twee zaken waren voor hem heilig. Jansch had zo zijn ideeën over muziek. Die houding maakte dat hij slechts bij een klein publiek en natuurlijk medemuzikanten bekend en geliefd was. Hij was een voorbeeld voor een aantal bekende gitaristen: Nick Drake, Jimmy Page, Johnny Marr e.a.

Waar Steve Jobs een ongekend succes heeft bereikt, was dat voor Jansch niet weggelegd – helaas. Want wat heeft hij een mooie muziek gemaakt. Luister maar eens naar de vroege muziek van Pentangle, naar The Black Swan, naar L.A. Turnaround. Nog een overeenkomst: Beide heren overleden aan kanker. Biebblogger bezit een ipod touch met daarop muziek van Bert Jansch, vandaar deze posting, om hier nog even bij stil te staan.

No comments: