Friday, October 7, 2011

Souls Alike

Souls Alike (CD) / artiest: Bonnie Raitt. Bonnie Raitt heeft er lang over gedaan om door te breken. Dat gebeurde eigenlijk pas bij haar 10e CD "Nick of time".

Een kleiner publiek wist haar al veel langer op waarde te schatten. Door haar vertolking van de blues. Ze doet dit op bijzonder authentieke manier en speelt prachtig (slide) gitaar, één van de weinige vrouwen in die tijd die het bottleneckspel beheersten.

Ze was al van jongs af aan gegrepen door de blues en speelde samen met grootheden als Howlin’Wolf en Mississippi Fred McDowell. Eén van de bijzonderheden aan Bonnie Raitt is dat ze regelmatig nummers covert die het origineel overtreffen.

"Souls alike" uit 2005 is een CD, die er uitspringt. Ze tekent hier zelf voor de produktie (geen Don Was meer zoals bij vorige albums met zijn wall of sound) en er komen geen bluesnummers op voor. Wel zijn de gitaren van haar en George Marinelli erg belangrijk.

Inhoudelijk ligt de nadruk op verbroken liefdes, een thema dat zich uitstekend leent voor de blues, en het aanvaarden van je verantwoordelijkheid. Kortom, deze CD is een verrassing. Zowel voor fans als diegenen die haar nog niet kennen een aangename luisterervaring. Citaat: "This entire disc is brave and sharp. It marks a new turn for Raitt and offers her and her fans an entirely new road to go down -- this one deep into the heart."

No comments: