Wednesday, October 26, 2011

Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah (DVD)/ regisseur: Gilles Paquet-Brenner. De verfilming van de Bestseller van Tatiana de Rosnay. Ervaring leert dat filmversies nog wel eens kunnen tegenvallen na het lezen van het oorspronkelijke verhaal. Toch is het boek goed neergezet op het witte doek.

Er loopt een dubbele verhaallijn door de film. Eén die zich afspeelt tijdens de oorlogsjaren en één in het nu. Een aandoenlijk verhaal midden in een tijd die ons wederom herinnert aan de niet te bevatten gruwelijkheden die o.a de Joodse bevolking heeft moeten ondergaan tijdens het naziregime. Het is ook altijd weer schokkend om te constateren hoeveel nationalisten er meewerkten met dit regime.

Sarah, een Joods meisje, denkt haar broertje veilig in een kast te verbergen tijdens een razzia (1942) in hun wijk in Parijs, niet wetende dat ze voorlopig niet meer thuis zal komen.

Ondertussen zien we in het heden een journaliste Julia onderzoek doen naar deze razzia en dus ook het huis van haar schoonouders die zij en haar man en dochter van plan zijn te gaan betrekken.

Hiermee wordt maar weer eens bewezen hoe het verleden zijn invloed op het heden kan beïnvloeden. Prachtige film...zakdoek bij de hand.

No comments: