Wednesday, October 12, 2011

Moesson, de oceaan en de toekomstige wereldmarkten

Moesson, de oceaan en de toekomstige wereldmarkten / auteur: Robert D. Kaplan. Aantrekkelijk geschreven boek dat tot nadenken en bezorgdheid stemt. Plaats van handeling: de Indische oceaan en de wateren waaraan zij grenst, al duizenden jaren in gebruik als handelsroute over zee. Zowel boek als route verbinden de Chinese zee (China), de Indonesische archipel via India met de Arabische golf en oostelijk Afrika. Deze route was al vroeg mogelijk dankzij een uiterst betrouwbare wisseling van windrichtingen: de Moesson. Naast lokale volkeren spelen Arabieren, Chinezen en voormalige kolonisatoren wisselende rollen in de tijd.

Met twee grootmachten, China en India (historisch gezien opnieuw), onverbiddelijk in opkomst en een kleinere rol voor de Verenigde Staten voorziet Kaplan grote veranderingen. Hij bereist landen, spreekt mensen, schetst heden, verleden en mogelijke toekomstscenario's. Er staan grote (energie) belangen op het spel en al liggen er mooie kansen in het verschiet, het valt op hoe instabiel veel gebieden en landen zijn. Mislukte staten (de beschrijving van Pakistan vond ik ronduit griezelig) onderdrukte minderheden, die over verschillende landen verspreid wonen. De bedreigingen zijn groot en de geschiedenis haalt de toekomst al bijna in wanneer ik lees over de staten op het Arabisch schiereiland.

Er kleeft een probleem aan dit boek want hoe boeiend ook: in hoeverre kun je de toekomst in kaart brengen van zo'n instabiele regio? Lees het boek nu want over 5 jaar is het vermoedelijk toe aan een grondige herziening....

No comments: