Wednesday, October 19, 2011

Leuker kunnen we het niet maken

Misschien toch wel. Nederland is een belastingparadijs voor grote bedrijven. Ik dacht dan meestal aan de Kaaiman eilanden, de Maagdeneilanden en andere verre exotische oorden maar Delaware (USA) staat op 1 en Nederland staat 2 op de wereldranglijst. Maar liefst ééntiende van de totale wereldhandel loopt via (brievenbus)vennootschappen die in Nederland gevestigd zijn!

Dit moet toch een kolfje naar de hand van minister de Jager zijn: flink belasten die hap en we hoeven nooit meer te bezuinigen. Helaas, zulke bedrijven zijn net een troep mussen, ze strijken ergens neer waar het goed is maar vliegen weer op bij de eerste de beste verstoring.

Bovendien hebben onze belastinginspecteurs het nu even te druk in Griekenland alwaar ze de Griekse belastingdienst bijstaan. Heel goed, dat mes snijdt aan drie kanten: terwijl die arme Grieken meer gaan betalen (en rijke Grieken eindelijk eens gaan betalen) wordt de Nederlandse belastingbetaler minder in de gaten gehouden. Vervolgens hoeven wij minder bij te springen omdat het met Griekenland weer helemaal goed komt.

Ik zou een stap verder willen gaan: het lijkt mij een uitstekend idee onze belastingdienst te privatiseren. Dit is geheel in lijn met het neoliberale gedachtengoed, sterker nog: het is post neo liberaal (dat is oud links in een nieuw jasje?)

De belastingdienst verhuurt zich voortaan wereldwijd aan overheden die moeite hebben met het innen van belastinggelden. Zo nodig sturen we het leger mee om deze fiscale operaties wat soepeler te laten verlopen. Men betaalt zijn onroerend goed belasting onmiddellijk wanneer er een tank op de oprijlaan staat, vooral wanneer die zich alvast ontspannen inschiet op enkele belendende bijgebouwen. De tanks moeten we nog even houden, die gaan eindelijk hun geld opbrengen.

B.Logger

No comments: