Friday, October 21, 2011

De ontdekking van De Genestet

Wat een verrassing! Wat heeft die man een mooie dingen geschreven! Van de 19e eeuw heb ik een saai beeld en als er dan een predikant-dichter wordt besproken, klopt mijn hart niet sneller.

Maar ja:
Als Bibliotheek, of in dit geval als Gelderland Bibliotheek, doe je ook wel eens wat omdat het “hoort”. Zo was de herdenking van het 150 jaar geleden overlijden van Petrus de Génestet in ons Gelderse Rozendaal iets wat dan gewoon maar moest. De voorbereiding werd door een collega gedaan en eigenlijk ging ik meer qualitate qua naar de lezing die bij de opening van de tentoonstelling hoorde, dan uit oprechte interesse.

Fout! Het was geweldig! Natuurlijk, spreker van dienst in deze editie van de Nijhoff-lezing was Marita Mathijsen. Jarenlang als hoogleraar aan de UvA college gegeven en dus geoefend om een zaal te boeien. Maar zonder inhoud houdt geen enkele vorm stand.
Wat bleek: deze De Génestet stierf op zijn 31e een te vroege dood. Toch had hij vier kinderen gekregen met zijn geliefde. En nog voor zijn eigen dood overleden vrouw en zoon aan tbc. Het gedicht Liefde, over het ziekbed van zijn vrouw, getuigt van het intense verdriet wat hij heeft. En het is prachtig.

Er waren nog veel meer mooie en soms ook cynische voorbeelden van gedichten. Het is echt een aanrader om hem weer eens te lezen. Of kom luisteren naar de voordracht van zijn gedicht het Haantje van de Toren op zondag 27 november in Bibliotheek Centrum.

No comments: