Saturday, October 22, 2011

Computers

Citaat: ’Alan Turing was very explicit that computers will never be intelligent unless they are allowed to make mistakes’. Turing was de man van de Turingmachine, een voorloper van de computer. Hij was ook de man die in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de succesvolle ontcijfering van de codes die de Duitsers gebruikten. Kortom een bolleboos. Het is een interessant citaat tegen de achtergrond van een begrip als kunstmatige intelligentie, wat moeten we daar van denken? Ik heb altijd grote moeite om me daar iets bij voor te stellen.

Citaat: ‘A computer is a simple mind having a will but capable of only two ideas’. Ook dat is een goede definitie van een computer. Hoezo, kunstmatige intelligentie? De Engelsen hebben een gezegde: ‘What goes up must come down’. Een beetje parafraserend zou je kunnen stellen t.a.v computers: er komt alleen uit wat je er in gestopt hebt. Of, een computer werkt met de software/gegevens die de mens invoert. Wat een simplisme.

Computers zijn dus niet net als mensen, ze kunnen veel. Maar hebben ook zo hun beperkingen. Ze kunnen niet ‘denken’, denk ik. Ze kunnen kunst maken, maar zijn niet creatief. Ook apen en olifanten kunnen kunst maken, leest u maar eens “Philosophy made simple” van Robert Hellenga. Een filosofisch boek (roman) waarin een olifant schilderijen maakt.

Het gaat om computers en mensen. Er worden altijd vergelijkingen gemaakt tussen deze twee. En het gaat dan met name om de plaats die computers (gaan) innemen. De mensheid die denkt een unieke soort te zijn, die unieke positie wordt meer en meer ondergraven, lees Dawkins (biologisch), lees Swaab (biologisch). Op een ander vlak gaan nu ook nog eens computers die positie ondermijnen. Maar: ‘It is hard to see how computers could emerge as creative and imaginative entities in the near future’. Of is de wens hier de vader van de gedachte? Afijn, u vormt uw eigen mening maar, het gaat mij een beetje boven mijn pet.

2 comments:

Anonymous said...

Тhis ωеbѕite ωas... how do you say іt?
Relevant!! Finаlly I've found something which helped me. Many thanks! And what'ѕ
more, уou ԁon't have to step out of the house of your house to end up getting the songs.

my blog: music for movies ()

Anonymous said...

Unquеstionably belіeve that which you statеd.
Your fаvoritе rеason appeared to be
οn the web the easiest thіng to be aware of. I say to you, I
definitеly get annoyeԁ while peoplе consіder worries that they
plaіnly ԁοn't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Feel free to visit my website ... take a tour ()