Thursday, October 27, 2011

De val II

Khadafi was 27 jaar jong toen hij samen met andere officieren koning Idris afzette. Met dank aan de uitzending van 'Andere tijden' zie ik weer die magere innemende jonge man, vol idealisme, die hij ooit was. De Libische bevolking verwachtte veel van hem. Ik zie hem echt luisteren en dan pas spreken. Het is 1969. Nasser, een Egyptische jonge officier deed eerder hetzelfde in Egypte en was zijn grote voorbeeld. Waar ging het mis? En waar ging het mis met anderen zoals Fidel Castro in Cuba en Robert Mugabe in Zimbabwe?

Het is puur Shakespeare: ze gaan ten onder aan 'a fault of character' in de loop van de jaren steeds verder uitvergroot omdat er geen (democratisch) weerwerk ontstaat. Je moet sterk in je schoenen staan om in zulke landen aan de macht te komen, vervolgens moet je jouw oppositie niet voor de voeten lopen maar de kans geven om sterk te worden en zich te verenigen tegen jou. Wie zo in elkaar zit komt domweg niet aan de macht of wordt meteen terzijde geschoven door anderen.

B.Logger

1 comment:

Anonymous said...

Ook ik heb die uitzending van Andere Tijden gezien. Heel boeiend. Ongelooflijk dat een persoon in een leven zo kan veranderen. Zowel innerlijk als uiterlijk.