Wednesday, February 22, 2012

Amateurs

Media training zou verboden moeten worden! Binnenkort komt parlementaire enquête commissie 'de Wit' met een rapport over de bankencrisis en de overheid. Er is hard aan gewerkt en hopelijk levert het enig vuurwerk op, het kan ook met een sisser aflopen.

Het TV programma 'andere tijden' kwam alvast met een uitzending over de RSV enquête (1983/1984), onze eerste parlementaire enquête sinds 1947 en de eerste die op TV werd uitgezonden. Alles moest nog worden uitgevonden.

Die RSV enquête kwam voort uit pogingen om de Nederlandse scheepsbouw overeind te houden in een krimpende wereldeconomie. De overheid wilde een 'strategisch minimum' van belangrijke bedrijfstakken behouden tijdens de recessie zodat men in betere tijden een goeie uitgangspositie zouden hebben. Op papier een prima idee, het resulteerde echter in een subsidiecircus terwijl de scheepsbouw uiteindelijk toch onderuit ging.

Het waren inderdaad andere tijden: de vragen waren net als tegenwoordig kritisch maar wel beleefder gesteld. Er werd nog volop gerookt in de kamerbankjes, voornamelijk sigaren. Grumpy old man 'Marcel van Dam' was nog een jong en veelbelovend commissielid. In de terugblik zie je zijn ogen stralen als hij herinneringen ophaalt Het grootste verschil: de ondervraagden waren op het naïeve af openhartig wegens gebrek aan mediatraining. Ze stuntelden er onbekommerd op los. Dat alles maakt het tot erg leuke TV.

Over mediatraining gesproken: de inkt van dit stukje was nog niet droog of Job Cohen trad af in één van zijn meest overtuigende publieke optredens sinds jaren.

No comments: