Tuesday, February 28, 2012

Nowhere Boy

Nowhere Boy (DVD) / regisseur: Sam Taylor-Wood. Voor Beatle fans een niet te versmaden film over John Lennon in zijn jonge jaren in Liverpool nog voordat het grote succes een grip op zijn leven zou krijgen. We leren John's familie wat beter kennen in deze film. Dat wil zeggen hoofdzakelijk moeder Julia en tante Mimi.

De zussen Julia en Mimi zijn twee uitersten. De strenge Mimi met middleclass trekjes die ‘keeping up appearances' duidelijk hoog in het vaandel heeft staan. En dan de frivole Julia die kinderen uit meerdere relaties heeft, van muziek houdt en John de eerste akkoorden op de banjo leert spelen.
Er heerst een jarenlange pijnlijke geheimzinnigheid in de familie over hoe het kwam dat John bij Mimi werd ondergebracht. Ook scheelde het niet veel of kleine John was naar Nieuw Zeeland verhuisd en had waarschijnlijk het fenomeen Beatles nooit bestaan.

We zien ook John's allereerste ontmoeting met preBeatle Paul McCartney, die Lennon imponeert door vlekkeloos alle akkoorden en woorden van Eddie Cochran's 20 Flight Rock te vertolken op z'n ‘ondersteboven' gitaar. De film geeft een indruk van Lennons turbulente jeugd, die resulteerde in het feit dat hij zich nooit ergens ├ęcht thuis voelde. Misschien een verklaring voor zijn bij tijd en wijle ‘lost weekend' gedrag van sex, drugs en rock&roll.

No comments: