Thursday, February 16, 2012

The Cost of Knowledge

Vandaag stond er in de Volkskrant een uitgebreid artikel over ‘The Cost of Knowledge’. Volgens wetenschappers rekent Elsevier namelijk veel te hoge prijzen voor de wetenschappelijke tijdschriften. Deze zijn niet meer te betalen, waarmee de toegang tot deze informatie bemoeilijkt wordt.

Dit steekt te meer daar de artikelen door wetenschappers zelf aangeleverd worden, en ook de redactie van de tijdschriften wordt vaak onbezoldigd door wetenschappers verricht. Zodra hun werk dan in tijdschriften wordt gepubliceerd berust het copyright bij Elsevier.

Even een citaat uit de krant: “Wij doen het werk zo goed mogelijk. Zij pakken onze resultaten en onze gedachten en schermen ze vervolgens van ons af, terwijl ze winst maken met ons werk. Elke overeenkomst met slavernij is puur toevallig.” Dit is in een nutshell het conflict. Ook is Elsevier nog eens een krachtig voorstander van de antipiraterijwetten (ACTA, SOPA) die o.a het auteursrecht moeten beschermen. Een wet die er volgens tegenstanders vooral op gericht is de vrije verspreiding van informatie via internet tegen te gaan.

Dit schoot in januari Tim Gowers, een wiskundige, helemaal in het verkeerde keelsgat. Hij schreef er over op zijn blog en stelde een boycot voor van Elsevier. Zijn oproep had zoveel succes dat nu ruim 6000 academici de petitie ondertekend hebben.

Volgens Elsevier zelf is er niets aan de hand. In de jaren tachtig en negentig (geven ze toe) zaten ze wel fout en rekenden veel te hoge tarieven. “Nu is de toegang tot informatie groter dan ooit, de prijs per artikel lager dan ooit”. Of dit als positief gezien kan worden hangt natuurlijk af waar je begint te rekenen. Als de prijzen altijd heel hoog waren en ze nu lager dan ooit zijn heb je er nog niet zo veel aan.

Deze discussie komt met de regelmaat van de klok terug. Het is ook raar, anderen doen al het werk en jij gaat er met de winst vandoor, waarbij je de auteursrechten ook nog eens opstrijkt. Ik kan me voorstellen dat wetenschappers hier vraagtekens bij zetten. Bibliotheken met hun krimpende budgetten hebben grote moeite de abonnementen op de tijdschriften (digitaal of fysiek) te betalen (en die zijn echt hoog weet ik uit ervaring). Er komt eens een eind aan. Het lijkt me dat de opstand nu wel vrij uitgebreid is, en ook op internet lees je er momenteel veel over. Ik ben dan ook benieuwd of Elsevier hier iets mee gaat doen.

No comments: