Wednesday, February 29, 2012

Vallen

Vallen / auteur: Anne Provoost. Elk jaar brengen Lucas en zijn moeder hun zomervakantie door in het vakantiehuis van Lucas’opa, ergens in een Franstalige kleine stad. Maar dit jaar is het een vakantie die maar weinig lijkt op die uit voorgaande jaren: opa is er niet meer. Zonder computer, zonder televisie en zonder vrienden moet Lucas zich in zijn eentje vermaken. In de weken die volgen ontdekt Lucas dingen die hij misschien veel liever niet had geweten...

De sfeer in het dorp lijkt veranderd, al weet Lucas niet precies waardoor dat komt. Hij krijgt steeds meer het gevoel dat er over hem en over zijn familie wordt gepraat. Het verleden van zijn opa komt stukje bij beetje boven tafel. Een verleden dat veel dorpsbewoners zijn opa niet in dank afnemen. Wat is er gebeurd tijdens de koude hongerdagen van de Tweede Wereldoorlog, waardoor opa’s oude buurvrouw hem zo veracht?

Tegelijkertijd broeit er iets, beneden in het dorp. De plaats wordt overspoeld met gastarbeiders, buitenlanders van wie velen het idee hebben dat ze de dorpsbewoners hun werkgelegenheid afnemen. De criminaliteit is flink gestegen en veel inwoners zijn het zat. Lucas ontmoet één van hen: Benoît. Lucas is geïmponeerd door deze intelligente en welbespraakte jongen die, in tegenstelling tot de geimponeerde Lucas, overal een mening over lijkt te hebben. Langzaam maar zeker wordt Lucas meegesleurd in een wereld van discriminatie, vreemdelingenhaat, geweld en criminaliteit. Hij begint zichzelf steeds meer te verliezen, tot alles tot een spannende en schokkende climax komt.

Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen keuzes, is wat Provoost in dit boek duidelijk maakt. ‘Vallen’ vertelt op een prachtige manier hoe het voelt om jezelf, je waarden, ideeën en opvattingen zo te verliezen dat je niet meer weet wie je bent en waar je voor staat. Het laat zien dat het erg makkelijk is om de grip op je leven te verliezen, waardoor de dingen vreselijk uit de hand kunnen lopen. En wat doe je dan….? (SK)

No comments: