Thursday, February 23, 2012

Het Sweelinck monument: complete vocale werken

De muziekindustrie is al een tijd in rep en roer, en het lijkt er op dat dit geen dip is maar meer de overgang naar een andere manier van omgaan met muziek en de makers hiervan. Het is spannend om te kijken hoe zich dit ontwikkelt, want ook de verspreiding en informatie hierover zal sterk veranderen en dat heeft natuurlijk alles met ons werk te maken.

Gelukkig blijven er prachtige produkten gemaakt worden. Een zeer geprezen project van het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp bevat alle gezongen werken die onze nationale trots Jan Pieterszoon Sweelinck heeft gecomponeerd. Bijzonder, omdat men in Nederland bij het woord "Sweelinck" toch in eerste instantie denkt aan zijn orgelwerken.

De vocale werken van Jan Sweelinck waren zeker in zijn tijd ook erg bekend. De Psalmen Davids heeft hij niet in één keer uitgegeven maar in vier keer verspreid over een groot aantal jaren. Wat mij zelf verbaasde is dat deze psalmen nooit bedoeld waren voor uitvoering in de kerk, terwijl het religieuze aspect in combinatie met de meerstemmigheid en hoge moeilijkheidsgraad hiervan dit wel zou doen vermoeden. Er is een professioneel koor voor nodig om dit uit te voeren en de werken zijn niet eenvoudig. Sweelinck kon deze werken uitgeven voor de zeer professionele koren die in Amsterdam werden opgeleid. Zoals in de lezenswaardige boeken te lezen is waar de cd's in zijn uitgegeven waren in Amsterdam vanaf het eind van de middeleeuwen twee stadsscholen waar naast lezen en schrijven ook zang werd onderwezen (oorspronkelijk het Gregoriaans, later ook meerstemmig). Hierdoor waren er genoeg professioneel opgeleide zangers aanwezig die meerstemmig materiaal konden zingen, ook buiten de kerken.

Speciale aandacht wordt besteed aan de door Sweelinck gebruikte en juist niet gebruikte teksten. Alle teksten zijn in de bundels afgedrukt met vertaling(en) en verantwoording waarom juist die vertalingen worden gebruikt.

Deze uitgave, 4 banden Psalmen Davids, 1 band Cantiones Sacrae en 1 band met wereldlijke werken, is niet voor niets met een Edison Klassiek bekroond. De uitvoering is bijzonder mooi, de teksten zijn boeiend, zeer leesbaar en geven inzicht in het muziekleven in Amsterdam in Sweelinck's tijd en in Sweelinck's muzikale en persoonlijke leven. Door ieder boekje in te leiden met de tekst die ook als inleiding in de oorspronkelijke uitgave uit de zeventiende eeuw stond wordt men ook direct in de juiste stemming gebracht. Alle zes banden zijn prachtig uitgegeven, een genot om te lezen en te beluisteren. Deze uitgave hoort thuis in de algemene canon van de Nederlandse kunst.

No comments: