Wednesday, August 31, 2011

Beminde Ongelovigen: Atheistisch sermoen

Beminde Ongelovigen: Atheistisch sermoen / Auteur: Anne Provoost. In een dun boekje (48 pagina's), een pamflet meer, spreekt Anne Provoost haar verwondering uit, over hoe het atheisme zich in een hoek laat drukken.

Meestal vanuit een defensieve positie moet zij zich tegen aanvallen en kritiek verdedigen. Haar positie wordt gedefinieerd door gelovigen. Terwijl dat juist iets is, wat atheisten toch zelf moeten doen. Constant moeten zij hun eigen positie bevragen en aan de orde stellen.

Er is datgene wat men kan kennen en datgene wat men niet kan kennen. Godsdiensten vullen het (tot nu toe) onkenbare in door God, Boeddha of Allah. Atheïsten vullen dat anders in. Het verschil zit hem volgens haar in het perse willen begrijpen (gelovigen, vul het maar in met een begrip als God) en het accepteren dat niet alles kenbaar is (atheïsten); ze haalt hierbij de vergelijking met een computer aan (wie begrijpt tenslotte hoe zo'n apparaat werkt?).

Maar bovenal pleit Anne Provoost voor een niet-confronterende (i.t.t Dawkins, Harris Hitchens bijv.) en elkaar in zijn waarde latende houding ten opzichte van elkaar. Een waardevol boekje voor gelovigen en niet-gelovigen.

1 comment:

Anonymous said...

De naamgeving "Beminde Ongelovigen: Atheistisch sermoen" is
zonder twijfel adequaat geselecteerd met betrekking tot dit thema vakantiehuizen
nederland 8 personen. Ik moet zeggen dat ik uw verhandeling evenzeer ook aangenaam heb doorgewerkt
Here is my web blog : Dominique Vermeulen @ www.vakantiehuis-huren.net