Wednesday, August 10, 2011

Lekker rellen met social media

Van de rellen en plunderpartijen die momenteel in Engeland plaatsvinden begrijpt Biebblogger niets. Er lijkt niet een echte aanleiding te zijn. Het lost niets op en het gaat ten koste van mensen uit wijken, die het toch al niet zo goed hebben.

Kortom, onbegrijpelijk. De relschoppers maken gebruik van de modernste technieken als social media en Blackberry Messenger (is dit nu positieve reclame voor Blackberry? Onder het motto van alle nieuws is reclame? Nee, toch niet alleen) om met elkaar af te spreken.

Social media als Twitter en Facebook worden veel gebruikt. Maar het voordeel van de Blackberry (tenminste als je relschopper bent) is dat het systeem niet openbaar is, de politie kan dus niet meelezen en dat kan op Twitter en Facebook wel.
Citaat: “Boodschappen verstuurd via BlackBerry Messenger zijn niet openbaar. De politie kan dus niet meelezen. Het bedrijf achter de BlackBerry-smartphones en de daarbij horende berichtenservice, het Canadese Research in Motion (RIM), heeft al laten weten dat het zal meewerken met het politieonderzoek. Of dat betekent dat het de inhoud van chatgesprekken vrijgeeft, is niet duidelijk”.

Het zijn dus kleine groepjes, die overal opduiken en dan snel weer weg zijn. Daarbij grote vernielingen teweegbrengend. En zoals gezegd gebruikmakend van social media. Maar ook de politie maakt gebruik van internet. Foto’s van raddraaiers worden op het web geplaatst (Flickr) om zoveel mogelijk van hen op te kunnen pakken.
Citaat: “De Londense politie is dinsdag begonnen met het publiceren van beeldmateriaal van plunderaars en relschoppers. De fotos zijn gemaakt door bewakingscamera’s en staan op Flickr, de online fotodienst die vaker door de Britse politie wordt gebruikt om verdachten op te sporen”.

Het is natuurlijk goed dat zoveel mogelijk mensen mediawijs zijn of worden en dat zijn die kids duidelijk wel, maar of de ontwikkelaars van deze social media dit voor ogen hadden valt te betwijfelen.

No comments: