Friday, August 26, 2011

Opvolging

Het nieuws van de dag op donderdag was het terugtreden van Steve Jobs. Baas van Apple. Vermoedelijk wegens gezondheidsredenen. Al veel langer werd hierover gespeculeerd, maar tot nu toe werden die geruchten als nonsens afgedaan. Nu is dan de kogel door de kerk en zijn opvolger bekend: Tim Cook.

Is het erg voor het bedrijf? Is er een toekomst voor Apple zonder Jobs? Mensen die hier meer verstand van hebben zeggen van wel. Of is hier de wens de vader……? Ontegenzeggelijk blijft het belang van de prestaties van Jobs voor Apple. Die zijn enorm. Van een noodlijdend bedrijfje dat geld moest lenen om te overleven heeft hij een wereldspeler gemaakt. Een bedrijf groter dan Microsoft, de eeuwige rivaal.

Iemand zei op tv, dat Jobs een kunstenaar was. Hij bedacht zulke mooie apparaten dat waar misschien eerst geen markt voor zulks bestond, men zijn producten gewoon wilde en moest hebben. Omdat ze zo mooi waren en zo handig (hebt u ooit mensen in de rij zien staan voor een Microsoft product, een Windowscomputer?). Daar kan ik in mee gaan, hoewel ik zelf nooit een Apple computer gekocht heb. Wel andere producten (dus wie weet). Jobs ging uit van schoonheid en gebruiksgemak. En heeft tussendoor de manier waarop we met muziek en computers omgaan veranderd. Voorgoed.

Te hopen valt dat deze werkwijze en kijk op producten, deze hang naar schoonheid en gemak, zo verankerd is in het bedrijf Apple, dat een opvolging aan de top daar weinig verandering in zal brengen. Te verwachten valt dat Tim Cook deze lijn zal voortzetten. Hij werkt al een tijdje bij het bedrijf en kent het door en door. Al eerder verving hij Jobs tijdelijk. Ik heb er dus wel vertrouwen in. De productpresentaties van Jobs zullen we echter gaan missen.

No comments: