Friday, August 26, 2011

Bibliotheken moeten sluiten

Bibliotheken verkeren momenteel in zwaar weer. Zelfs het NOS journaal besteedt hier aandacht aan. Tussen al het andere slechte nieuws verscheen tot mijn schrik zomaar een item over bibliotheken. Uiteraard ook slecht nieuws, veel opbeurends biedt het journaal meestal niet.

Dat de berichtgeving wel zo ongeveer klopte, wist Biebblogger al wel. Als werker in deze sector had hij al eens wat gehoord. Ook de NRC besteedt er aandacht aan: “Sluiting dreigt voor mogelijk 300 van de 1.000 openbare bibliotheken in Nederland. Dat zegt de vereniging van Openbare Bibliotheken, op basis van een recent verschenen onderzoek”.

Ongeveer een derde van de vestigingen moet sluiten. Is dat erg, zult u misschien vragen? Biebblogger vindt van wel. En altijd in deze tijden van wanhoop en crisis duiken dan termen op als ‘kans’ en ‘uitdaging’ en ‘efficiënter werken’.

Voorbeelden die aangehaald worden om de crisis het hoofd te bieden zijn bijvoorbeeld vestigingen op scholen, een proef met een stationsbibliotheek, onbemande bibliotheken waar je de boeken uit een automaat haalt en meer doen met digitale media. Waar is hier in dit plaatje de bibliotheek als een prettige plek waar mensen samenkomen, waar het leuk en inspirerend is om naar toe te gaan? Bij de automaat, of op het station?

Iemand die hier voor doorgeleerd heeft ziet het niet zo somber in: “De herstructurering zou uiteindelijk kunnen zorgen voor betere en efficiëntere dienstverlening”. Wanneer dat zal zijn staat er niet bij. Lees meer in het artikel in de NRC.

Toch is Biebblogger niet geheel en al pessimistisch. Hij ziet ook wel kansen, in ieder geval grote veranderingen voor de toekomst. En dan met name op het digitale vlak. Dat zijn veranderingen die hij nu nog niet kan invullen. Hij is er echter van overtuigd dat u in de toekomst meer en meer van thuis uit kunt regelen, en dat het bibliotheekgebouw in de wat verdere toekomst minder en minder nodig zal zijn. De bibliotheek van de toekomst, dat is de makkelijke stoel bij u thuis. Of u het nu leuk vindt of niet.

2 comments:

Irene Wing Easton said...

Ik ben iemand die zo positief mogelijk probeert te denken. Om me heen zie ik ook bij andere beroepsgroepen mensen heel creatief omgaan met de huidige crisis. Een plafondbouwer zonder werk, maakt nu bijvoorbeeld succesvol tuinmeubels van steigerhout. Ik hoop dat de bibliotheken deze dip aangrijpen om zich te vernieuwen. Het wordt tijd dat er meer mensen naar de bibliotheek gaan. Die mensen moeten gelokt worden...met leescafé's, workshops, lezingen, poppenkast en wat al niet meer. Zelf wil ik de bibliotheken ook helpen. Ik geef lezingen over mijn boek 'MOE is MOE maar voldaan' (over de stress die moeders zichzelf en elkaar aandoen) en doe dat vanwege de crisis tijdelijk heel goedkoop voor bijna niks.
Bibliotheken, laat de moed nu nog niet zakken!
Irene Wing Easton (www.wingeaston.nl)

biebblogger said...

Bibliotheken proberen ook zo positief mogelijk te blijven. Kijk maar eens naar wat we allemaal doen. De Beleefbibliotheek (Arnhem), onze activiteiten, onze inspanningen op het digitale vlak waar landelijk juweeltjes tussen zitten. Maar wat als je een derde of plaatselijk de helft van je filialen moet sluiten? Dan is het wel even slikken, hoe positief je ook bent.