Saturday, August 27, 2011

Fanny och Alexander

Fanny och Alexander (DVD) / regisseur: Ingmar Bergman.
Prachtig klassiek drama uit 1982 van de beroemde Zweedse regisseur Bergman dat zich afspeelt in de beginjaren van de vorige eeuw.

Broer Alexander en zijn zusje Fanny vormen samen met hun acterende ouders Emilie en Oscar Ekdahl een gelukkig gezin. Oscar komt van goede huize en we maken kennis met de hele excentrieke familie Ekdahl die hun (groot)moeder Helena regelmatig komt opzoeken in haar weelderige huis, waar een heerlijke ongedwongen sfeer heerst.
Dan sterft Oscar, en Emilie, die eerst nog het theater blijft runnen trouwt (té) snel met bisschop Edvard Vergerus, een naar al spoedig blijkt hardvochtig fantasieloze man.

Het leven van de kinderen verandert van een vrij en zorgenloos leven in een liefdeloze, autoritaire, spartaanse gevangenschap, waarin vooral Alexander wreed wordt aangepakt door de bisschop. Het lijkt erop dat Alexander over paranormale gaven beschikt, maar misschien is het ook wel zijn fantasiewereld die bijna echt lijkt en wij als kijkers kijken met hem mee.

Ondanks twee nominaties leverde 'Fanny och Alexander' Bergman geen Oscar op maar in 1983 kreeg de film wel een Golden Globe Award. Een klassieker.

No comments: