Wednesday, August 17, 2011

God als misvatting

God als misvatting / Auteur: Richard Dawkins. Dawkins is bioloog. Dat is de laatste jaren een beetje ondergesneeuwd. Want, wanneer hij in het nieuws komt, is het vanwege zijn opstelling tegenover religie, godsdienst, christendom, geloof, goden enz.

Samen met Hitchens, Sam Harris en Daniel Dennett vertegenwoordigt hij het atheisme. Als wetenschapper (bioloog en kenner van de evolutie) beargumenteert hij zijn standpunten en fileert hij religie en aanverwante zaken.

"God als misvatting" (de titel zegt al genoeg) is wat dat betreft ijzersterk. Sommigen (gelovigen meestal) verwijten hem eenzelfde fanatisme als je ook wel bij gelovigen aantreft. Zij beweren dat hij in het atheisme gelooft zoals de fundamentalisten in God. Dat is echter niet waar, waar gelovigen alleen maar op hun geloof af kunnen gaan, steunt Dawkins op bewijzen (of het gebrek daaraan) en werkt hij met waarschijnlijkheden. De wetenschappelijke methode.

Echte gelovigen zal hij met zijn boek niet bereiken, tenslotte geloof is doof voor argumenten, voor diegenen die al twijfelen of atheist zijn is dit een aanrader om te lezen.

No comments: